2011. február 27., vasárnap

Felfedezőút egy ezerarcú világban (Titokzatos India) - III. rész

 

AGRA

Az Aranyháromszögként emlegetett térség egyik városa Agra, Delhi és Jaipur mellett. A város nem sokban különbözik a többi észak indiai várostól, a régi mohamedán hódítók tették naggyá, de igazi jelentőségét a moguloknak köszönheti. Nagy Akbár tette meg a várost székhelyéül és ő építette az agrai várat, ismertebb nevén a Vörös Erődöt, mely építkezést fiai, elsősorban Sah Dzsehán folytatott. Az Agrai vár minden köve dicsőségről és gazdagságról suttog.

A Tadzs Mahal, a város fő látványossága. E műemlékről már sokat írtak és számtalan fényképről ismeri az egész világ. Síremlék, hófehér márványból, színes kőberakások arabeszkjeivel díszítve. A Dzsamna folyó partján emelkedik és Sah Dzsehán nagymogul emeltette felesége Mumtadzs Mahal emlékére, aki 1629-ben halt meg. A mauzóleum 22 évig épült. Ezek a leírható adatok, de a lenyűgöző látvány leírhatatlan. Ami legelső pillanatban eszünkbe jut a „tökéletes szépség” fogalma. Ott álldogálván eszembe jutott Aquinói Szent Tamás, akinek tanai szerint az igazi szépség fogalma három kritérium útján valósul meg, a tökéletesség, a világosság és az illő arányviszonyok. Ezen építészeti remekműnél mindhárom feltétel testet ölt, valóban a tökéletes szépségvíziója előtt állhatunk, mely érzés szívszorító, és megható. Az épületben két márványkoporsóban fekszik békésen és mozdulatlanul Sah Dzsehán mogul és hőn szeretett felesége. Megpillantva e remekművet heves szívdobogás, eufória, rettegés és sírógörcs kapott el. Emlékszem… én már jártam itt…
A városban számos márványkészítő műhely található, ahova betérve bepillantást nyerhetünk, hogyan készült annak idején a Tadzs Mahal.


0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése